Zo werkt het opladen en rijden van een elektrische auto

1 min read
Zo werkt het opladen en rijden van een elektrische auto

Wie elektrisch rijdt, moet anders omgaan met ‘tanken’. In plaats van benzine of diesel, laad je een auto op met stroom. Dat kan op veel plekken: thuis, op je werk of onderweg. Steeds meer mensen hebben een eigen laadpaal bij hun huis of een mobiele thuislader type 2. Dat is makkelijk en vaak goedkoper dan een openbare laadpaal. Onderweg zijn er ook steeds meer laadplekken beschikbaar. Snelladers staan meestal langs snelwegen. Andere laadpalen vind je vaak op parkeerplaatsen van winkels of kantoren. Het is belangrijk om goed te plannen wanneer en waar je laadt, zeker als je langere ritten maakt.

De verschillende soorten kabels en laadmogelijkheden

Bij het opladen van een elektrische auto gebruik je altijd een kabel. Er zijn verschillende soorten. De bekendste is het type 2 laadkabel. Deze past op bijna alle publieke laadpalen in Europa. Deze kabel gebruik je bij een normale laadpaal. Dat duurt wat langer, maar is goed voor de batterij. Voor snelladen heb je geen eigen kabel nodig. Die zit al vast aan het laadstation. Je rijdt je auto ernaartoe en sluit hem aan. Snelladers hebben vaak een CCS-stekker. Dat is standaard voor moderne elektrische auto’s. Thuis kun je je auto opladen met een gewone stekker, maar dat duurt lang. Een laadpaal thuis met een vaste kabel is handiger. Dan hoef je de kabel niet telkens uit de auto te halen.

Hoelang duurt het om je auto op te laden?

Hoe lang het opladen duurt, hangt af van meerdere dingen. De grootte van je accu speelt een grote rol. Een grote accu heeft meer stroom nodig. Ook de snelheid van de lader maakt uit. Bij een normaal laadpunt duurt het opladen van een lege accu tot vol, meestal tussen de zes en tien uur. Dat is prima als je ‘s nachts thuis laadt. Snelladen gaat veel sneller. Binnen dertig tot zestig minuten zit je accu vaak weer voor tachtig procent vol. Helemaal vol laden bij een snellader duurt langer en is minder goed voor de accu. Daarom stoppen veel mensen met tachtig procent. Dat is vaak ook genoeg om weer verder te rijden.

Hoe ver kun je rijden met een volle accu?

De afstand die je kunt rijden zonder op te laden noemen we de actieradius. De gemiddelde elektrische auto haalt tegenwoordig tussen de 300 en 450 kilometer. Dit hangt af van het model, het rijgedrag en het weer. Rijd je zuinig en rustig, dan haal je meer kilometers uit je accu. Rijd je hard of moet je veel stoppen en optrekken, dan daalt de actieradius sneller. Ook in de winter gebruik je meer stroom, omdat de verwarming aanstaat. Sommige dure modellen halen meer dan 500 kilometer op een volle accu. Kleine stadsauto’s komen vaak rond de 200 tot 300 kilometer. Voor dagelijks gebruik is de actieradius meestal genoeg. Je hoeft niet elke dag op te laden, zeker als je niet ver rijdt. Met goede laadplanning is elektrisch rijden steeds makkelijker geworden. 

Latest from Trends & Tips