Vele Nederlanders zijn met enige regelmaat in Duitsland te vinden. Zo doen we bijvoorbeeld onze boodschappen in Duitsland of we kiezen ervoor om in Duitsland op vakantie te gaan. In Duitsland kun je wel te maken krijgen met andere regels dan in Nederland. Zo kan het zijn dat je misschien geen winterbanden op je auto hebt zitten.
Zijn winterbanden in Duitsland verplicht of maakt dit in Duitsland niet uit? Wij geven je antwoord op alle vragen, zodat jij precies weet welke banden je in Duitsland nodig hebt. Daarnaast geven we je ook antwoord op de vraag of er een consequentie aan zit wanneer je niet de juiste banden op je auto hebt zitten.
Winterbanden zijn in Duitsland verplicht
In Duitsland is het verplicht om winterbanden op je auto te hebben. Hier wordt voor Nederlanders uiteraard niet zomaar een uitzondering voor gemaakt. Ook als Nederlander moet je dus winterbanden hebben.
De winterbanden zijn verplicht wanneer er winteromstandigheden zijn in Duitsland. Ga je rondom de winter naar Duitsland toe? Dan is het sowieso aan te raden om winterbanden op je auto te zetten. Dit is niet alleen een stuk veiliger, maar zo voorkom je dat je illegaal bezig bent.
Wanneer maak je gebruik van winterbanden?
Zoals eerder al even benoemd, zijn de winterbanden verplicht tijdens winteromstandigheden. Uiteraard is dit een beetje een vage uitspraak. Met winteromstandigheden wordt er vooral bedoeld dat het gevaarlijker is om op de weg te rijden. Hierbij kun je denken aan sneeuw, ijs of hagel wat gevallen is.
Vooral bij ijzel en normaal ijs wordt het aangeraden om deze winterbanden te gebruiken. Ook bij sneeuw of modder sneeuw heb je winterbanden nodig. Anders heb je gewoon weg niet voldoende grip op de weg om veilig te kunnen rijden.
Welke soorten banden mag ik in Duitsland op rijden?
In Duitsland hoef je niet per se op één soort banden rond te rijden. In totaal heeft Duitsland vier verschillende winterbanden waar je op mag rijden. Deze banden zijn dus legaal, waardoor je voorkomt dat je eventueel een consequentie krijgt, omdat je niet de juiste banden op je auto hebt. De volgende banden zijn een optie:
- Winterbanden met een sneeuwvloksymbool
- Winterbanden M + S, maar wel voor het jaar 2018
- Allseasonbanden die ook een sneeuwvolksymbool hebben
- Allseasonbanden met M + S, maar wel voor het jaar 2018
Bekijk dus goed of jouw banden onder deze soort vallen, want anders mag je in de wintertijd niet rijden in Duitsland. Je kunt ook problemen krijgen met je autoverzekering als je niet de juiste banden onder je auto hebt.
Eisen aan de banden
Als je de juiste banden op je auto hebt zitten, zitten er ook nog eisen aan deze banden. Zo moeten de banden aan de volgende eisen voldoen:
- De bestuurder moet altijd zich aan de maximale snelheid van de winterbanden houden. Deze snelheid staat op de banden of op een sticker in het dashboard. Anders moet dit eerst uitgezocht worden
- Dit soort winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd. Dit betekent op de voor en op de achterkant
- Alle winterbanden moeten minimaal een sneeuwvloksymbool hebben, want anders mag je er niet meer rijden
Consequenties rijden zonder winterbanden
Er zitten zeker weten consequenties aan het rijden zonder winterbanden in Duitsland. Je kunt er namelijk een boete voor krijgen. In Duitsland zijn de boetes wel wat minder hoog dan in Nederland, maar je wilt uiteraard nog steeds geen boete ontvangen. De boete voor geen winterbanden hebben is € 60 in Duitsland.
Als je dan ook nog eens het verkeer aan het belemmeren bent omdat je geen winterbanden hebt, dan wordt de boete een stuk hoger. Dan betaal je een boete van € 80. Als je een ongeluk krijgt zonder dat je winterbanden hebt, ben je nog een heel stuk verder van huis.
Is een sneeuwketting verplicht in Duitsland?
De sneeuwketting is verplicht wanneer er een bord staat die dit aangeeft. Je moet dan verplicht een sneeuwketting om je banden heen hebben, maar er zijn wel maar enkele gebieden in Duitsland waarbij dit het geval is.
Je mag de sneeuwketting ook gebruiken wanneer er geen bord staat, maar er wel winteromstandigheden zijn. Het is wel verboden om deze ketting te gebruiken wanneer er geen sneeuw op de weg ligt. Let wel op, want met een sneeuwketting is de maximale snelheid die je mag rijden 50 km per uur.
Wel of geen winterbanden in Duitsland gebruiken?
Nu is het natuurlijk de vraag of je als Nederland in Duitsland winterbanden moet gebruiken. Mijn advies is om altijd tijdens de winterdagen winterbanden op je auto te hebben. Je wilt namelijk niet dat je een boete krijgt, omdat je niet de juiste wielen op je auto hebt.
Daarnaast is het ook gewoon een stuk veiliger om winterbanden op je auto te hebben. Zo voorkom je dat je eventueel weg glijdt of dat er eenvoudig een ongeluk kan gebeuren. Het maakt niet uit wanneer je in de wintertijd naar Duitsland toe gaat, de winterbanden in Duitsland zijn altijd een aanrader.