Als je na je ontslag een nieuwe baan probeert te krijgen, kan dit artikel je meteen helpen. Als voormalig recruiter ga ik je laten zien hoe je aangenomen kunt worden nadat je bent ontslagen.
Stel het vinden van een nieuwe baan niet uit
Ontslagen worden kan een emotionele tol van je eisen en het is verleidelijk om even vrij te nemen en de situatie te beoordelen.
Je zult echter minder gaten in je cv hebben als je meteen de arbeidsmarkt betreedt. Als je begint te praten met nieuwe werkgevers/wervingsmanagers, kun je je humeur verbeteren. En jezelf afleiden van wat er bij je vorige werkgever is gebeurd.
Dus ik raad aan om indien nodig een week te nemen. Maar dan op zoek te gaan naar een baan en je vorige werkgever te vergeten.
Tegenwoordig zijn er veel banen beschikbaar en zijn de arbeidsvoorwaarden erg gunstig. Heb je bijvoorbeeld een kleine trauma opgelopen omdat je het niet goed kon vinden je collega’s? Kijk dan eens naar banen waar je veel thuis kunt werken of waar hybride werken wordt aangemoedigd. Op die manier kun je je beter voelen tijdens je werk en heb je vaker wat momenten voor jezelf om weer even op te laden.
Werk je CV bij voor het zoeken naar een baan
Om je voor te bereiden op het vinden van een nieuwe baan nadat je bent ontslagen, moet je jouw cv bijwerken.
- Vermeld jouw belangrijkste prestaties uit jouw vorige functie.
- Indien nodig kun je de functiebeschrijving van de functie raadplegen.
- Het is het beste om je CV te schrijven in termen van prestaties, niet alleen in verantwoordelijkheden.
- Schrijf bijvoorbeeld geen opsomming als: “Verantwoordelijk voor het trainen van vijf klantenserviceteamleden”. Zeg in plaats daarvan: “5 leden van het klantenserviceteam getraind.”
Het grootste deel van je cv moet in opsommingstekens staan, en niet in lange alinea’s. Wervingsmanagers willen geen lange paragrafen over uw laatste baan lezen. Ze zien je CV-werkgeschiedenis veel liever in een overzichtelijker formaat.
Je hoeft niet specifiek op uw cv te vermelden dat je bent ontslagen. Vermeld gewoon jouw voormalige werkgever en de data, en plan de situatie uit te leggen in jouw sollicitatiegesprekken.
Neem contact op met jouw netwerk
Het hebben van een netwerk zal je helpen bij elk wervingsproces en vooral als je probeert een baan te krijgen nadat je bent ontslagen.
Nadat je bent ontslagen, moet je onmiddellijk beginnen met netwerken en praten met mensen die je in eerdere functies kent. Oud-collega’s, een voormalig baas, etc.
Ze kunnen je allemaal helpen uw sollicitatie door te geven aan nieuwe werkgevers. Als ze goede connecties hebben en als ze zich herinneren dat je geweldig werk met hen heeft verricht.
Bedenk ook of je een goede relatie hebt met eventuele collega’s uit je laatste functie.
Denk er dus over na met wie u contact kunt opnemen.
Het is niet altijd gemakkelijk om een nieuwe werkgever ervan te overtuigen een gokje met je te wagen als je bent ontslagen bij je laatste baan. Maar als een collega voor je opkomt en instaat voor je eerdere werk, kan dit een nieuwe werkgever ertoe aanzetten om die baan aan te bieden.
Vraag om aanbevelingen op LinkedIn
De kans is groot dat je door één persoon bent ontslagen. Het goede nieuws is dat er waarschijnlijk VEEL andere mensen zijn die jouw vaardigheden kennen. En die jou als collega vertrouwen en jouw uitstekende werkethiek hebben herkend.
Vraag jouw connecties om een testimonial op LinkedIn om jouw aanwezigheid op sociale media te vergroten.
Zelfs een of twee schriftelijke aanbevelingen kunnen een groot verschil maken bij het binnenhalen van toekomstige banen.
Eén opmerking over het vragen om een aanbeveling of getuigenis: wees specifiek. Vraag niet zomaar iemand om aardige dingen over je te zeggen.
Bepaal hoe je jouw eerdere baanverlies aan personeelsmanagers gaat uitleggen
De volgende stap bij het vinden van een baan na jouw ontslag is het voorbereiden van een verklaring voor wat er bij uw vorige werkgever is gebeurd.
Je kunt het onder ogen zien en de waarheid vertellen. Iets wat je enig respect zal opleveren van bepaalde rekruteringsmanagers, maar het kan je ook een paar kansen kosten.
Eerlijk zijn tegen werkgevers over het feit dat je bent ontslagen, is een berekend risico. Je loopt het risico dat zij besluiten jou niet in dienst te nemen. Maar je beschermt jezelf tegen het risico dat zij tijdens een antecedentenonderzoek ontdekken dat je bent ontslagen.
Je kunt in plaats daarvan het tegenovergestelde risico nemen en ervoor kiezen om niet te delen dat je bent ontslagen.
Als je niet wilt uitleggen dat je bent ontslagen, kun je overwegen te zeggen dat het bedrijf is ingekrompen. Of dat jouw rol is geëlimineerd of dat het bedrijf zijn personeelsbestand heeft aangepast, allemaal veelvoorkomende redenen voor baanverlies.
Als je zegt dat je bent ontslagen of dat jouw positie is geëlimineerd, duidt dit op een strategische verandering in het bedrijf. Dit duidt niet op een probleem met de prestaties of enig wangedrag.
Als je bent ontslagen vanwege ernstig wangedrag of een ernstig gedragsprobleem, kan het de moeite waard zijn om het risico te nemen. Voor de meeste werkzoekenden raad ik echter aan om tijdens jouw sollicitatiegesprek gewoon de waarheid te vertellen.
Als je besluit de waarheid te vertellen over een eerder ontslag, geef dan de fout toe, maar blijf er niet bij stilstaan. Deel het basisverhaal en eindig vervolgens met een positieve noot door de stappen te delen die je hebt genomen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.
Veel werkgevers zullen deze eerlijkheid, zelfbewustzijn en zelfreflectie waarderen.
Formuleer een strategie voor je sollicitatiebrief
Gelukkig vereisen steeds minder banen tegenwoordig een sollicitatiebrief. Toch hebben sommigen er misschien nog steeds een nodig.
Als er tijdens de sollicitatieprocedure een begeleidende brief vereist is, raad ik aan consistent te zijn met de sollicitatieantwoorden die je van plan bent te geven.
Als je van plan bent tijdens je sollicitatiegesprekken de waarheid te vertellen en te zeggen dat je bent ontslagen, dan zou ik dit gewoon uit de sollicitatiebrief laten en die discussie bewaren voor het sollicitatiegesprek.
Concentreer je motivatiebrief in plaats daarvan op het bespreken van wat je voor de functie kunt betekenen, waarom hun baan bij je carrièredoelen past, hoe je zou kunnen ingrijpen en hen onmiddellijk kunt helpen, enz.