Wat betekent Web3

Wat betekent Web3 voor de gemiddelde internetgebruiker?

2 mins read

Heb je ooit al eens gehoord over Web3? Klinkt als iets uit een futuristische thriller, toch? Maar nee, het is gewoon de hippe term voor de volgende stap in de ontwikkeling van het internet.

Maar wat betekent dat nu precies voor jou, iemand die gewoon af en toe op Facebook scrolt, zijn favoriete serie streamt, of hier en daar een online aankoop doet? Laten we dat eens samen ontrafelen.

Web3?

Web3 betekent, kort gezegd, een gedecentraliseerd internet, waar de macht weer bij de gebruiker ligt. Een soort Robin Hood van het internet, maar dan zonder het groene pakje.

Web3 draait om blockchain. Stel je dat voor als een soort digitale grootboektechnologie, waarin alles openbaar en onveranderbaar wordt vastgelegd. In plaats van een centrale partij die bepaalt wat er gebeurt, zoals een bank of een socialmediagigant, wordt informatie verspreid over een netwerk. Geen tussenpersoon meer, maar een collectief beheer.

Eén van de grootste veranderingen is dus dat je meer controle krijgt over je persoonlijke gegevens. In het huidige Web2 ben jij vaak het product: je deelt ongemerkt je data en bedrijven gebruiken die om je advertenties voor te schotelen. In Web3 bepaal jij wie jouw gegevens mag gebruiken, wanneer, en waarvoor. Privacy wordt weer een recht in plaats van een luxeproduct.

Dit is vandaag de dag belangrijker dan ooit, want steeds meer Nederlanders beginnen maatregelen te nemen om zo weinig mogelijk gegevens te delen via het internet of op een andere digitale manier. Sociale media zijn hier het beste voorbeeld van, maar in Nederland hebben we ook talrijke databanken waarin je – willen of niet – geregistreerd staat.  

Denk aan het CRUKS: Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. Bij goksites met een Nederlandse vergunning zal je altijd verplicht gecontroleerd of ingeschreven worden bij dit nationale register. Volgens sommigen is dit een inbreuk op je privacy, waardoor steeds meer spelers op zoek gaan naar meer anonieme alternatieven.

De beste online casino’s zonder CRUKS registratie geven spelers immers de mogelijkheid om te gokken zonder registratie in het CRUKS. Heb je daar interesse in? Bekijk ze hier bij BitcoinMagazine, waar je een heldere uitleg kan vinden hoe deze werken en hoe je ermee van start kunt gaan.

Maar Web3 gaat natuurlijk veel verder dan dit.

Je digitale portemonnee

Misschien heb je al eens gehoord van cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum. Dit zijn digitale valuta’s die rechtstreeks met Web3 verbonden zijn. Maar het gaat verder dan betalen. Met een cryptowallet (digitale portemonnee) kun je niet alleen geld beheren, maar ook eigendommen, zoals een uniek digitaal kunstwerk (bekend als NFT’s) of zelfs stemrechten in een online community.

Stel je voor dat je lid bent van een platform zoals Spotify. In plaats van maandelijks een vast bedrag te betalen, kun je direct artiesten belonen voor hun werk. Geen tussenpersonen meer en iedereen krijgt eerlijk betaald. Dat is precies waar Web3 voor staat.

Nieuwe verdienmodellen

Het internet heeft al laten zien dat creativiteit geld waard is, maar Web3 tilt dat naar een nieuw niveau. NFT’s, bijvoorbeeld, maken het mogelijk om digitale kunst, muziek of verzamelobjecten (zoals Koninklijke Nederlandse Munten!) echt te bezitten en te verhandelen.

Of je nu een kunstenaar bent of gewoon een fan die graag investeert in unieke items, Web3 opent deuren naar een nieuwe economie.

Online zonder zorgen? Bijna dan

Veiligheid is ook een groot voordeel van Web3. Omdat gegevens decentraal worden opgeslagen en beschermd zijn met cryptografie, wordt hacken een stuk lastiger.

Maar eerlijk is eerlijk, helemaal risicoloos is het nog niet. Cybercriminelen slapen nooit, en als er geld te verdienen valt, zoeken zij een achterdeurtje.

Nu komt het realisme om de hoek kijken. Web3 klinkt als een droom, maar er zitten ook haken en ogen aan. De technologie is complex, en niet iedereen heeft zin of tijd om zich erin te verdiepen.

Daarnaast vraagt de verwerking van transacties op sommige blockchains enorm veel energie – een punt van kritiek dat steeds luider klinkt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vraag hoe overheden deze digitale jungle gaan reguleren.

Is Web3 voor jou?

Misschien denk je: “Leuk verhaal, maar hoe snel gaat dit mijn leven veranderen?” Het antwoord is: langzaam, maar gestaag. Grote bedrijven experimenteren al met Web3-technologieën, en sommige online communities hebben de overstap al gemaakt.

Kortom, het internet blijft veranderen en met Web3 staan we aan de drempel van een nieuw digitaal tijdperk.

Latest from Trends & Tips