De dakbedekking op je huis, schuur of garage heeft helaas niet het eeuwige leven. Zeker als je een wat oudere woning koopt waarvan het dak nog nooit is vernieuwd, moet je er rekening mee houden dat je hier een keer voor komt te staan. Dakpannen gaan het langst mee, die hebben een levensduur tot wel 80 jaar. Bitumen en andere kunststof dakbedekking gaat 30 tot 60 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit en de omstandigheden. Als je een oudere woning koopt is het verstandig om een dakinspectie te laten uitvoeren voordat je een bod doet. Een dak renoveren is een flinke kostenpost.
Dak vernieuwen en isoleren
Als je het dak gaat vernieuwen door nieuwe keramische dakpannen op het dak te leggen of het bitumen te vervangen, dan is dat het ideale moment om het dak te isoleren. Als de oude dakbedekking is verwijderd kan er een isolerende laag worden aangebracht die de kou buiten houdt en de warmte binnen in de winter. In de zomer werkt het andersom, dankzij goede isolatie blijft de warmte langer buiten de deur. De belangrijkste reden om het dak van je huis te isoleren is natuurlijk energiebesparing. Zeker als er in de woning een warmtepomp wordt geplaatst is dat belangrijk, maar ook als je nog op gas stookt bespaar je flink wat energiekosten. Hierdoor verdien je de investering van de isolatie in enkele jaren terug, zeker omdat je er ook nog subsidie voor kunt aanvragen bij de gemeente.
Stormschade aan het dak
De belangrijkste reden waardoor daken beschadigd raken is storm. Brand komt soms ook voor, maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak. Een storm kan ervoor zorgen dat er dakpannen naar beneden komen of dat het dakleer losraakt en soms in grote stukken van het dak waait. Als dit gebeurt is het verstandig om een dakdekker te bellen om de schade te laten herstellen. De kosten kun je in veel gevallen verhalen op de opstalverzekering op de woning. Woon je in een huurwoning dan neem je eerst contact op met de verhuurder, deze is verantwoordelijk voor het herstellen van de schade, maar kan je als bewoner ook vragen om zelf een dakdekker te benaderen.
Zelf het dak herstellen of aanpassen
Wil je zelf het dak herstellen of aanpassingen maken, zoals het vervangen van lood of het vernieuwen van de dakgoten of hemelwaterafvoer, dan kun je op de website van adr-dawinkel.nl alles bestellen wat je nodig hebt. Zorg dat je veilig op en aan het dak kunt werken. Plaats hiervoor bij voorkeur een steiger, dat is een stuk veiliger dan een ladder. Een steiger kun je huren bij een steiger verhuurbedrijf. Werk alleen op het dak als de weersomstandigheden het toelaten. Als het hard regent kan het dak glad worden wat de kans op ongelukken vergroot. Harde wind maakt het ook gevaarlijk om op het dak te werken. Ervaren dakdekkers doen dit om die reden ook niet.