Een bedrijfsongeval is natuurlijk niet leuk. Maar als het gebeurt, is het zaak om snel en juist te handelen. Dit kan ergere verwondingen voorkomen en zelfs levensreddend zijn. Vergeet niet dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je zou op een standaard dag maar eens moeten opletten hoe vaak het bijna fout gaat. Dat begint al in het verkeer. En dan moet je werkdag nog beginnen. Gelukkig gaat het vrijwel altijd goed, ook op de werkvloer. Dit artikel laat je zien wat je moet doen als het wel misgaat.
Zorg voor voldoende kennis
Tijdens een incident is het belangrijk dat je weet wat er aan de hand is en hoe er gehandeld moet worden. Het is dan ook verstandig om veiligheidstrainingen te gaan volgen. Eerste hulp bij ongevallen (EHBO) is een zeer bruikbare training. Tijdens deze cursus leer je alles op het gebied van het verlenen van eerste hulp. Je hebt er trouwens niet alleen op je werk iets aan, maar ook als er iets gebeurt in je privéleven. Niet voor niks is dit een van de populairste trainingen van Novanorm.
Zoveel mogelijk BHV’ers
Ieder bedrijf heeft verplicht een aantal medewerkers met een BHV-certificaat. Dan gaat het over een minimum aantal. Over een maximum wordt nooit gesproken, puur omdat dat er niet is. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt, is het de overweging waard om iedere medewerker een BHV-cursus aan te bieden. Hierin komen alle belangrijke aspecten van hulpverlening voorbij. Dit is niet alleen interessant om te weten, maar kan ook levensreddend zijn, bijvoorbeeld als er iemand gereanimeerd moet worden. Cursussen worden zowel online als fysiek gegeven. Zit jouw bedrijf op de Veluwe? Dan is een BHV cursus in Apeldoorn een goede optie.
Een goed veiligheidsplan
Een veiligheidsplan is er niet alleen op gericht om bedrijfsongelukken te voorkomen. Het is ook een houvast tijdens incidenten. Je weet nooit hoe mensen reageren als ze een collega zwaargewond op de grond zien liggen. Misschien kunnen ze niet meer helder nadenken. Een duidelijk plan kan levens redden. Daarnaast zorgt het ervoor dat je medewerkers weten wat er van wordt verwacht.
Maak veiligheid een thema
Je kunt nog zoveel maatregelen hebben en op alles zijn voorbereid, als je medewerkers zich niet bewust zijn van de risico’s heeft het weinig zin. Die bewustwording begint bij jezelf. Door het goede voorbeeld te geven, is de kans groter dat je personeel je volgt. Daarnaast is het goed om oefeningen te houden. Tijdens oefeningen wordt er dieper op het aspect veiligheid ingegaan. Daardoor weten jullie hoe er gehandeld moet worden tijdens een bedrijfsongeval.
Evaluatie
Na het bedrijfsongeval is het zaak om dat wat er gebeurd is goed te evalueren. De bevindingen worden gedocumenteerd en er wordt bekeken of het incident voorkomen had kunnen worden. Is dat het geval, dan worden maatregelen getroffen. Vergeet ook de nazorg niet. Het is heftig om een bedrijfsongeval mee te maken, zowel voor de directe slachtoffers als voor de collega’s die het hebben zien gebeuren.