Tegenwoordig kun je echt alle kanten op als je een nieuwe baan zoekt. In vrijwel alle sectoren heersen personeelstekorten. Met een passende opleiding kun je binnen veel functies terecht. Ga bijvoorbeeld werken in een haven of stap de wereld van toerisme in voor een leuke uitdaging. Hou jij meer van onderzoekend en wetenschappelijk werk? Dan kun je ook denken aan een baan in een laboratorium. Welke banen zijn er dan beschikbaar? Wij geven je een paar interessante voorbeelden.
Aan de slag als laboratorium analist
Voel jij je helemaal thuis in de wereld van onderzoeken en tests doen? Dan is de baan van laboratoriumanalist misschien wel iets voor jou. De laboratorium analist doet analyses en tests op diverse monsters. Hierbij kun je denken aan bloed en urine. Je kunt ook denken aan water of aan specifieke chemische stoffen. Je werkt met geavanceerde apparatuur en volgt strenge protocollen om betrouwbare resultaten uit je analyses te krijgen. Deze functie is heel belangrijk voor diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek.
Forensisch onderzoeker in de misdaadbestrijding
Misdaden komen veel voor en er zijn altijd mensen nodig die duidelijkheid kunnen geven over deze misdaden. Van alle laboratorium vacatures mag deze functie zich zeker rekenen tot de meest spannende opties. Als forensisch onderzoeker ga je hiermee aan de slag. Je gaat onder meer DNA-sporen en bloedspatten onderzoeken. Je wordt aan het werk gezet om vingerafdrukken te onderzoeken of andere sporen te analyseren. Dit alles doe je om bewijsmateriaal te verzamelen voor de politieonderzoeken. Voor deze functie heb je oog voor detail nodig en sterke analytische vaardigheden.
Microscopisch leven onderzoeken als microbiologisch analist
In het dagelijks leven komen we relatief veel in aanraking met microscopisch leven en dit leven wordt onderzocht door de microbiologisch analist. Je gaat diverse micro-organismen onderzoeken. Hierbij kan het gaan om specifieke schimmels of bacteriën. Je kunt ook onderzoek gaan doen naar bepaalde virussen. In het laboratorium doe je onderzoek naar medicijnen of de veiligheid van voedsel. Je zoekt uit hoe een infectieziekte in elkaar steekt en wat het effect van micro-organismen is op het milieu. Zeker voor de medische en farmaceutische sector is de microbiologisch analist heel belangrijk.
Experimenteren met stoffen als chemisch laborant
Hou jij vooral van het uitvoeren van experimenten met stoffen en de reacties die ontstaan? Dan is het een interessante optie om aan de slag te gaan als chemisch laborant. In deze functie analyseer en test je chemische stoffen om nieuwe materialen of industriële producten te ontwikkelen. Je houdt je ook bezig met het testen van chemische stoffen voor medicijnen. Binnen deze functie werk je met diverse analytische technieken. Hierbij kun je denken aan chromatografie en spectroscopie.
Onderzoek naar ziekten als pathologisch laborant
Tot slot kun je ook aan de slag als pathologisch laborant om onderzoek te doen naar ziekten. Je gaat weefsels en cellen analyseren om ziekten te diagnosticeren. Door microscopisch onderzoek kun je onder meer ontstekingen, infecties en kanker opsporen. Zeker voor ziekenhuizen en onderzoekscentra is de pathologisch laborant belangrijk.